Image
Image
Image
Image
Image
Image
 

Samen met onze collega's van Tintto zijn wij op zoek gegaan naar een eigen verf. En die hebben wij gevonden. Verf, die dankzij de meest moderne productietechnologieën en hoogstaande kwaliteitscontrole voldoet aan de eisen van de professionele en particuliere schilder.

Verf die het verschil maakt als het aankomt op het verwerkingsgemak, een zeer gunstige prijs-kwaliteitverhouding en een mooi en duurzaam resultaat. In het tin2wall-assortiment vind u nauwkeurig op elkaar afgestemde systemen van primers en lakken, voorbehandelingsproducten en muurverven. En wij maken al deze verven in de kleuren die u graag ziet. Op onze nieuwe tin2wall-mengmachine.

Hoe schilder ik een plafond?
Een eindresultaat waar u ongetwijfeld fier op kan zijn, begint bij een goede voorbereiding. Gaat u een nieuw bepleisterd plafond schilderen, bijvoorbeeld in een nieuwe woning? Controleer dan zeker of de bepleistering voldoende droog is.

Er mogen zeker geen donkere plekken meer zichtbaar zijn in het plafond. Heeft u zwarte vlekken op het plafond ten gevolge van waterinsijpeling of roetvorming? Vraag ons dan zeker raad over het juiste product en werkmethode. Dat probleem moet u immers eerst behandelen en oplossen alvorens verder te gaan. Wij zullen u ongetwijfeld aanraden om deze plaatsen te behandelen met Levis Isoprim of Histor Vlekdekkende Voorstrijk.

Ontkorrel en ontstof het plafond door middel van een blokje hout met afgeronde hoeken waar u een vel schuurpapier korrel P240 rond wikkelt.

Werd het plafond ooit al een keer geschilderd? Schuur het licht op met schuurpapier korrel P240 en ontvet het met ammoniakwater (dat is gewoon warm water met daarin 5% ammoniak) of met Levis Ontvetter of Histor Ontvetter.

Zijn er putjes, spleten, oude lustergaten in het plafond? Werk deze dan bij met een opvulmiddel zoals Polyfilla Interior. Maar breng op de op te vullen oppervlakken eerste een laagje Levis Primer of Sigmafix Universal aan. Het vulmiddel zal beter hechten en het zal minder 'zakken'.

Als het vulmiddel uitgehard is, schuur uw het vlak met fijn schuurpapier (korrel P240). Ontstoffen is natuurlijk noodzakelijk.

U kan nu het plafond schilderen: eerst de basislaag en dan de eindlaag.
Hoe schilder ik MDF?

Is de primer goed droog? Dan kan u starten met de afwerking. Schuur de primerlaag op met licht schuurpapier (korrel P280) en ontstof met een zachte borstel. Voor de afwerking van MDF heeft u nu ontelbare mogelijkheden. Afhankelijk van de slijtvastheid en de glansgraad die u wil. U kan kiezen voor watergedragen lakken zoals tin2wall PU-Acrylaatlak of Levis Ambiance Lak Mat of Satin. U kan uiteraard ook aan de slag met muurverf zoals Levis Ambiance Mur of Histor Perfect Finish Muurverf. Als u het echt helemaal krasvast wil (bijvoorbeeld voor keukenkastdeurtjes), dan kiest u voor Sigma Tigron Satin of Soft Satin (of Gloss als het extra mag blinken). Al deze verfsoorten kunnen we kleuren in de tint die u wil. Wij adviseren u graag bij de keuze van de kleur en het verftype.

Roer de verf goed op en breng de eerste eindlaag aan op dezelfde manier als de primer, met de juiste rol (vachtrolletje voor muurverf of lakrol voor watergedragen lakverven). Enkele verticale banen en daarna horizontaal uitrollen. Op het einde rolt u alles nog een keertje zachtjes uit (dus niet te hard op de rol drukken), van onder naar boven. Laat de eerste eindlaag drogen volgens de gegevens op de verpakking van de verf. Let op: stofdroog is niet hetzelfde als overschilderbaar.

Voor u aan de tweede laag begint, schuurt u alles nog eens licht op (opletten dat u de hoeken niet "doorschuurt") met schuurpapier (korrel P360). Breng nu de tweede laag aan op dezelfde manier als de eerste. Verwijder de afplaktape terwijl de verf nog enigszins nat is. Uw schilderwerk is klaar!

Hoe schilder ik gipskarton?

De juiste voorbereiding is klaar? Dan is het nu tijd voor de basis en de afwerking. Geen zorgen: wij vertellen u hoe het moet. De basis Een goede basislaag tussen de voorbereiding en de eindlaag: dit is een absolute must en de garantie voor een perfect eindresultaat. Laat u niets wijsmaken: het aanbrengen van goedkope muurverf of latexverf heeft geen zin. Het is weggegooid geld en tijdverspilling. Kies voor een volwaardige en specifieke primer zoals tin2wall Primer Muur & Plafonds (als u achteraf gaat afwerken met tin2wall Mat Excellent) Levis Ambiance Muurprimer (als u achteraf gaat afwerken met Levis Ambiance Mur Mat of Extra Mat), Colores del Mundo Primer Mur & Plafond (als u kiest voor Colores del Mundo Mur & Plafond), Levis Primer Mur voor een eindlaag met Levis Mur Latex. Nog een tip: meerdere primers bestaan in kleuren (of kunnen gekleurd worden op de verfmengmachine) waardoor ze aansluiten bij uw gekozen eindkleur. Dat spaart u ongetwijfeld tijd en geld.

De eindlaag

Nu komt het leukste, de eindlaag schilderen. U kan nu nog kiezen tussen zijdeglansaspect, mat en extra mat. Zijdeglans raden we niet aan, tenzij de gipsplaatwand er superstrak bijstaat. Zijdeglans accentueert immers iedere oneffenheid. Als u nog een beetje twijfelt aan uw schilderkunsten, neem dan extra mat. Deze verf verdoezelt de oneffenheden wel en laat het licht minder weerkaatsen. In de productgamma's van tin2wall Mat Excellent, Levis Ambiance Mur, Levis Colores del Mundo Mur & Plafond, of Levis Mur Latex vind u ongetwijfeld de juiste kleur. Kant-en-klaar uit het rek of in uw wenskleur, onmiddellijk gemaakt met de verfmengmachine.

Schilder de randen van de wand met een borstel. De wand schildert u met een aangepaste vachtrol (in polyamidevezel). Stop de verfrol in een verfbak (zonder onder te dompelen) en rol eventueel uit over een rooster in de bak. Breng nu een paar keer verticaal verf aan, en schilder dan horizontaal, en rol de verf vervolgens telkens uit in dezelfde richting, namelijk van onder naar boven. Schilder niet te veel in één keer. Beperk u tot vierkanten van 70 op 70 cm. Schilder daarnaast een nieuw vierkant. Verdeel de verf, en rol zachtjes over de overlappingen en een deel van het vorige vierkant.

Afhankelijk van de dekkracht van de gekozen verf en de kleur zal u meerdere lagen moeten aanbrengen. Kijk op het etiket hoeveel de droogtijd bedraagt alvorens u een volgende laag mag aanbrengen. Geduld is goed, want te snel een volgende laag aanbrengen kan uw eindresultaat negatief beïnvloeden.

Speciale technieken?

Magneetverf
Maak uw muur extra aantrekkelijk. Zorg dus dat ze "aantrekt", met de Histor Perfect Finish Magneetverf.
Uw muur ziet eruit als een gewone muur, maar heeft wel de leuke eigenschap dat magneetjes erop blijven hangen. 
Een muur die onder handen is genomen met de Histor Perfect Finish Magneetverf is ideaal om bijvoorbeeld uw nieuwe vakantiefoto's in de living op te hangen, of om uw bureau wat op te ruimen zonder die belangrijke notities uit het oog te verliezen... Maar alle redenen zijn goed om de Histor Perfect Finish Magneetverf in huis te halen.

Schoolbordenverf
Een boodschappenlijstje in de keuken ophangen, tekeningen in de kinderkamer... Histor Perfect Finish Magneetverf is geschikt voor alle ruimtes en is standaard grijs. U kan ze gemakkelijk overschilderen in de kleur die u graag wil, zonder de magnetische kracht te verliezen. Een romantische boodschap aan uw partner of zomaar een gedichtje, uw boodschappenlijstje, het creatieve tekenwerk van de kinderen... Zet het op de muur!

Als u de muur schildert met Histor Schoolbordenverf krijgt ze een extra matte uitstraling en is ze beschrijfbaar met krijt. En u hoeft u niet langer te beperken tot het traditionele grijs, zwart of donkergroen. Histor Schoolbordenverf staat kant en klaar in het rek in een aantal standaardkleuren, maar wij maken met veel plezier schoolbordenverf in jouw lievelingskleur met de mengmachine.

Hoe doet u het?
Stap 1 Schoolbordenverf schilderen is heel gemakkelijk. Door haar matte aspect ben u zeker van een prima resultaat. Breng de eerste laag aanbrengen met een mousse lakroller en laat drogen volgens de beschrijving op de verpakking.
Stap 2 Breng de tweede laag aan, eveneens met een mousse lakroller.
Stap 3 Is de verf goed droog? Dan is het nu tijd voor heel veel creatief schrijf- en tekenplezier!

Verfproblemen binnenshuis?

Schimmelvorming en zwarte of bruine vlekken
Schimmelvorming kan meerdere oorzaken hebben. De schimmels kunnen optreden na een tijdelijk of langdurig vochtprobleem, maar ook door een gebrek aan ventilatie door overisolatie of in vochtige ruimten zoals badkamers.

U kan de schimmelvorming verwijderen, maar als u de oorzaak niet wegneemt, komt de schimmelvorming na een tijdje terug. Om de schimmelvlekken weg te werken, strijkt u ze best in met een mosdodende product of met verdund bleekwater (5 delen water/5 delen bleekwater). Laat het mosdodend product of het bleekwater vijftal uren zijn werk doen, spoel de muur daarna af met zuiver water en laat ze enkele dagen drogen (afhankelijk van de binnentemperatuur en de vochtigheidsgraad) voor u start met de schilderwerken.

Ook door vochtinfiltratie kunnen zwarte vlekken optreden. Ook hier moet u de oorzaak van het vochtprobleem aanpakken alvorens u kan voorbereiden en schilderen.

Een andere oorzaak van zwarte of bruine vlekken is roetaanslag. Dat kan een externe reden hebben (bijvoorbeeld rond een open haard) maar zo'n vlek kan ook opduiken aan een schouw die door de muur loopt. Als in een kamer gedurende een lange tijd gerookt werd, zal de verf ook geelbruin worden door de nicotineaanslag. Als u roet- of nicotineaanslag gewoon overschildert, zonder deze te “isoleren”, zullen de zwarte of bruine vlekken snel door de nieuwe verf aftekenen.

Heeft u de oorzaak van het vocht- of roetprobleem gevonden en gestabiliseerd? Dan kan u de roet-, vocht- of nicotinevlekken afwassen met ammoniakwater (9 delen water en 1 deel ammoniak). Daarna isoleert u de vlekken met Levis Isoprim. Laat de isoleerlaag 24 uur drogen en kan u de muur schilderen af met de eindlaag van uw keuze.

Salpetervorming
U hebt het ongetwijfeld reeds gezien: vooral op nieuw gebouwde muren treedt dit fenomeen vrijwel altijd op. De salpeter- of zoutresten blijven achter nadat het bouwvocht in de muur verdampt is. Het is dus een onschuldig verschijnsel dat u eenvoudig afborstelt met een staalborstel. Het losgekomen poeder kan u verwijderen met een zachte borstel. Wat u zeker niet mag doen: de salpeter wegspuiten met een hogedrukreiniger of een ander “nat” systeem. U maakt de muur opnieuw te nat en het proces zal zich herhalen.

Vochtige muren
Zijn uw muren vochtig? Dat kan diverse oorzaken hebben. U moet dus eerst die oorzaak vinden. Ieder vochtprobleem heeft dan ook zijn eigen oplossing afhankelijk van de oorzaak. Zelfs als u de muren niet wil schilderen, moet u de bron van het vochtprobleem opsporen, alleen al om algen- en mosvorming te vermijden (en schimmel op de binnenkant van de muur).

Als u alleen vochtige muren hebt in het voorjaar, dan is het meestal een tijdelijk probleem. Het is wellicht te wijten aan extreem vochtige weersomstandigheden. Dit probleem lost dus zichzelf op. Gewoon wachten op beter weer is de oplossing.

Moeilijker wordt het wanneer de muur nat is door “opstijgend” vocht. Dit heeft meestal te maken met een foutje in het bouwconcept. De isolatie tussen de fundering en de muur werd niet juist aangebracht of heeft door de ouderdom zijn functie heeft verloren. Dit vraagt een specifieke aanpak die u best overlaat aan een gespecialiseerde vakman.

Poederende ondergronden
Wrijf even met de vlakke hand over een muur. Heeft uw hand de kleur van de verf? Dan hrrft u te maken met een poederende verflaag. Zijn er ook los zittende verfdelen aanwezig? Verwijder die met een afsteekmes of staalborstel. Breng daarna een specifieke fixeerlaag aan zoals Sigmafix Universal of Levis Fixpaint volgens de instructies op de verpakking.

Hoe schilder ik non-ferro metalen?

Non-ferrometalen zoals aluminium, koper of zink hoeven om technische redenen niet geschilderd te worden. Toch kan het esthetisch leuk zijn om ze een kleurtje te geven. Wij vertellen u hoe dat moet!

Wat is gegalvaniseerd of gemetalliseerd metaal? Dat is staal waarop een zinklaag als bescherming werd aangebracht waardoor het beschermd is tegen roest. Het verschil tussen galvaniseren en metalliseren zit hem in de ruwheid van de oppervlakte. Het is mogelijk dat er zich op ouder gegalvaniseerd staal een laagje zinkzout vormt. Dat moet er uiteraard eerst af.

Schuur het nieuwe of oude gegalvaniseerd metaal met een staalborstel, staalwol, schuurspons of schuurpapier korrel 150 en ontstof het met een borstel. Daarna ontvet u het met synthetische thinner. Breng nu een laag tin2wall primer Non-Ferro of Levis Primer Non-Ferro aan. Als het droog is, schuurt u de oneffenheden licht weg met een fijn schuurmatje of schuurpapier korrel 240 en ontstoft u alles. U kan nu de laklaag aanbrengen van uw keuze (waterverdunbaar of synthetisch)

Aluminium is een metaallegering dat zeer veel gebruikt wordt in de hedendaagse techniek maar ook in interieurvormgeving. Wanneer het toegepast wordt in een interieur is het meestal vanuit de fabriek geanodiseerd. Bij dit proces wordt een kleur- of transparante laag aangebracht als decoratieve bescherming. Maar misschien wilt ueen aluminium attribuut toch een ander kleurtje geven? Dat kan. Schuur het aluminium met een zachte staalborstel of schuurpapier korrel 280 en ontstof het met een borstel. Daarna ontvet u het met synthetische thinner. Breng nu een laag tin2wall primer Non-Ferro of Levis Primer Non-Ferro aan. Als het droog is, schuurt u de oneffenheden licht weg met een fijn schuurmatje of schuurpapier korrel 240 en ontstof het. U kan nu de laklaag aanbrengen van uw keuze (waterverdunbaar of synthetisch)

Loopt er een koperen leiding door uw woonkamer en wilt u die hetzelfde kleurtje geven als de muur? Dat kan ook! Schuur het koper met een zachte staalborstel of schuurpapier korrel 280 en ontstof het met een borstel. Daarna ontvet u het met synthetische thinner. Breng nu een laag tin2wall primer Non-Ferro of Levis Primer Non-Ferro aan. Als het droog is, schuurt u de oneffenheden licht weg met een fijn schuurmatje of schuurpapier korrel 240 en ontstof het. U kan nu de laklaag van uw keuze aanbrengen. Gebruik wel enkel synthetische verf, want waterverdunbare verf gaat mettertijd verkleuren door de groene uitslag van het koper.

Hoe schilder ik kunststof, pvc of geplastificeerde materialen?

Al moet u kunststof om technische redenen niet overschilderen, het kan best esthetisch verantwoord zijn dat u een storende grijze of oranje PVC-buis wil camoufleren door ze te schilderen in de kleur van uw muur. Vrijwel alle kunststoffen zijn overschilderbaar, als u maar de juiste voorbereiding in acht neemt.

U kan dus een regenbuis, een vergeeld rolluik of dakgoot in harde PVC perfect een andere kleur geven. Start met het afwassen en ontvetten van het te schilderen object. U kan hiervoor ammoniakwater (9 delen water en 1 deel ammoniak) gebruiken maar ook Levis Ontvetter. Breng daarna één laag Levis Primer PVC aan. Als het echt een gladde ondergrond is, gebruik dan Levis Special Primer. Als de primer droog is, schuurt u de oneffenheden licht weg met een fijn schuurmatje of schuurpapier korrel 280 en ontstoft u het. U kan nu de laklaag aanbrengen van uw keuze (waterverdunbaar of synthetisch).

Een aantal kunststoffen zoals polypropyleen (water- of verwarmingsleidingen), zachte PVC of polyethyleen (zoals in drankflessen) schildert u beter niet. De verf zal misschien tijdelijk hechten, maar na vrij korte tijd zal deze terug loskomen. Ook kunnen de weekmakers in het materiaal een chemische reactie vormen met de verf.

Ook polystyreen, al of niet verwerkt als dak- of spouwisolatie of als piepschuim kan u eenvoudig schilderen. U kan dit doen met iedere waterverdunbare verf. Synthetische verf zal een chemische reactie vormen met de polystyreen en het materiaal zelfs laten oplossen.

Eén van de leukste toepassingen van het schilderen van kunststof zijn keuken- of badkamerkastjes. Ze zijn meestal bekleed met melamine of formica. Net zoals u de tegels in de badkamer of rond het keukenaanrecht kan schilderen, kan u de kastjes daar rond ook een passend tintje geven. Start met het afwassen en ontvetten van de deurtjes. U kan hiervoor ammoniakwater (9 delen water en 1 deel ammoniak) gebruiken maar ook Levis Ontvetter. Breng daarna één laag Levis Primer PVC aan. Als het echt een zeer gladde ondergrond is, gebruik dan Levis Special Primer. Als de primer droog is, schuurt u de oneffenheden licht weg met een fijn schuurmatje of schuurpapier korrel 240 en ontstoft u het. U kan nu de laklaag aanbrengen van uw keuze (waterverdunbaar of synthetisch).

 

 

Wenst u gerichte informatie?
Icon

PROFESSIONELE PLAATSING DOOR HV

De schilderwerken kunnen volledig verzorgd worden door onze eigen dienst. Hiervoor kan u steeds vrijblijvend een afspraak maken en komen wij ter plaatse kijken.

Icon

STYLING ADVIES

Wie wil er niet wonen in een warm, mooi en uitnodigend huis?