Image
 

We geven het toe: het schilderen van alle buitenramen- en deuren, poorten en luiken van een hele woning is een behoorlijke klus. Maar als u het meteen goed doet, de juiste instructies volgt en kwalitatief hoogstaande producten gebruikt, is uw investering inzake tijd en materiaal zeer goed besteed en heeft u heel veel jaren plezier van uw werk.

Hoe begint u eraan? Net zoals bij de muren moet u zich afvragen wat de toestand van de ondergrond is. Is het nieuw hout en werd dit nieuw hout geïmpregneerd vanuit de fabriek? Is het vergrijsd? Werd het ooit reeds geschilderd en zo ja, zit de oude verf nog goed vast of bladdert ze af. Kortom: heel wat vragen die een antwoord moeten krijgen.

Hoe moet ik onbehandeld hout voorbereiden?

Hoe langer u wacht met nieuw hout te schilderen, hoe meer het hout kan “verweren” door de invloed van regen, zon en andere weersinvloeden. Heeft u niet de mogelijkheid om het houtwerk volledig te schilderen, breng dan minstens toch al een grondlaag aan. Het spreekt vanzelf dat het hout droog is alvorens u het schildert. Maar dat is bij ramen en deuren wellicht het geval. Vergewis u ook van de houtsoort. Sommige tropische houtsoorten (o.a. afzelia, merbau) “bloeden” en moeten een aangepaste voorbehandeling krijgen met ammoniakwater (9 delen water/1 deel ammoniak). Andere houtsoorten zoals den, meranti, eik enz. reinigt u vooraf met synthetische thinner. Op onbehandeld naaldhout breng u best eerst een laag Xyladecor Primer Clear aan. Twijfelt u over de houtsoort: breng een stukje hout mee naar onze winkel.

Voor u met het schilderen begint, moet u het hout schuren. Dat doet u met een schuurpapier korrel P120 (droog). Vergeet ook niet om de scherpe hoeken een beetje “rond” te zetten. Op scherpe hoeken staat de verf immers dunner dan op ronde hoeken. Borstel het schuurstof weg met een zachte borstel.

Hoe moet ik verweerd hout voorbereiden?

Heeft u te lang gewacht met het schilderen van onbehandeld hout, dan is de kans zeer groot dat het intussen “verweerd” is en grijs is geworden. Licht hout (zoals dennenhout) vergrijst sneller dan donker hout of tropisch hardhout. Het is geen probleem om dit hout opnieuw schilderklaar te maken, maar het vraagt wat meer werk. U moet immers de oorspronkelijke houtkleur terug naar boven brengen. Dat doe u het best met een schuurmachine met een schuurpad korrel 60 of 80 (droog). U zal zien dat de originele houtkleur en –structuur terug te voorschijn komt. Schuur het nog even na met schuurpapier korrel P150 (droog). Borstel het vrijgekomen schuurstof weg met een zachte borstel.

Het hout was ooit al eens geschilderd, wat nu?

Dit hangt af of de oude verf of houtveredelingsproduct nog goed vastzit. Zie u loszittende stukken verf of treedt er blaasvorming op, dan haalt u best de oude verflaag weg. Afhankelijk van het aantal lagen heeft u hiervoor drie manieren:

  • “Verschroeien” met een verfschroeier.

Richt de verfschroeier op de verflaag die u wil verwijderen. De verflaag zal nu “verschroeien” en verder loskomen. Let op dat u de blaasmond van de verfschroeier niet op het glas richt, de verfschroeier wordt immers zeer heet, waardoor het glas kan barsten. Met een afsteekmes of verfkrabber kan u de restanten van de verf wegnemen.

  • Wegnemen met een verfafbijtmiddel

Gebruik hiervoor Sigma Afbijt of Levis Vitaf Afbijt. Breng het afbijtmiddel aan volgens de laagdikte en volgens de instructies op de verpakking. Draag bij dit werk steeds geschikte handschoenen. De verf zal “opkrullen” waarna u ze kan verwijderen met een verfkrabber of afsteekmes. Het vrijgekomen hout moet u zeker naspoelen met warm water om alle restanten van het afbijtmiddel weg te nemen. Laat het drogen en schuur daarna het hout nog even op met een schuurpapier korrel 150 (droog).

  • Afkrabben of wegschuren

Dit is de meest arbeidsintensieve oplossing. Gebruik hiervoor een verfkrabber of schuurpapier met korrel 60 en schuur het daarna nog eens na met schuurpapier korrel 150 (droog).

Als de oude verf of houtveredelingsproduct nog in goede staat is en nog prima hecht kan u deze zonder probleem op het hout laten. Het volstaat om de oude verflaag mat te maken door ze te schuren met een schuurpapier korrel 180 (droog).

 

 

Wenst u gerichte informatie ?
Icon

PROFESSIONELE PLAATSING DOOR HV

De schilderwerken kunnen volledig verzorgd worden door onze eigen dienst. Hiervoor kan u steeds vrijblijvend een afspraak maken en komen wij ter plaatse kijken.

Icon

STYLING ADVIES

Wie wil er niet wonen in een warm, mooi en uitnodigend huis?