Image
Image
Image
Image
Image
Image
 

Legklare parket krijgt in de fabriek zijn afwerklaag mee zodat het ter plaatse niet meer hoeft opgeschuurd te worden. Ideaal voor renovatie en kleine oppervlakten. Een klassieke parket krijgt na de plaatsing eerst drie schuurbeurten: van grove korrel tot fijne korrel. Voor de afwerking kan gekozen worden voor lak, boenwas of olie. Optioneel kan vooraf nog een kleurlaag aangebracht worden of kan gekleurde olie gebruikt worden om het parket een andere kleur te geven. De ondervloer voor parket dient droog, egaal, drukvast en vlak te zijn. Bij een nieuwe chape mag max. 2% restvocht gemeten worden. Tijdens het leggen is de ideale omgevingstemperatuur tussen 18°C en 24°C en de relatieve vochtigheid tussen 40 en 60% Deze waarden moeten ook aangehouden worden als de parket er eenmaal ligt.

Hoe meet ik mijn vloer op? (parketvloer)
Parket is een product waarmee modulair gewerkt wordt. De benodigde hoeveelheid sluit nauw aan bij de werkelijke oppervlakte en omtrek. Maar er moet altijd met een percentage zaagverlies rekening gehouden worden.

De oppervlakte van een ruimte wordt berekend door de lengte met de breedte te vermenigvuldigen. Indien de ruimte niet vierhoekig is, vraagt dit iets meer rekenwerk. De ruimte opdelen in deelruimtes is hier een handig hulpmiddel voor. Hiervoor worden best zo veel mogelijk maten genoteerd. Op het bouwplan zijn de maten en soms de oppervlakte van de ruimte terug te vinden. Deze zijn een goede indicatie, maar de werkelijke maten wijken hier vaak van af. Daarom wordt de ruimte best nagemeten.

Andere belangrijke elementen zijn deuren en ramen of andere obstakels zoals chauffagebuizen, kasten, dorpels, etc. Hiervoor moeten de nodige onderbrekingen, profielen of aansluitingen voorzien worden.

Controleer of de ruimte niet onderhevig is aan opstijgend vocht. Analyseer hiervoor de vloeropbouw en de verluchting van de onderliggende ruimte.
Wat heb ik nodig om mijn parket te leggen?
De ondergrond moet proper, vlak en droog zijn. Bij zwevende plaatsing is aangewezen om gebruik te maken van een ondervloer. Deze bevordert de kwaliteit van de plaatsing en het loopcomfort. Sommige types isoleren ook beter op vlak van geluid.
Bij een gelijmde plaatsing moet de ondergrond egaal zijn. Dit verhoogt de hechting van het parket.

Volgend materiaal wordt best voorzien;
  • Afstandshouders
  • Winkelhaak
  • Vouwmeter, potlood
  • Decoupeerzaag, verstekzaag, handzaag
  • Hamer
  • Klokboor
  • Lijmkam
Hoe reinig ik mijn parket?
De reiniging en het onderhoud hangen af van het afwerkingstype van het parket.

Voor een parket met een afwerking in olie wordt een parketzeep (Duosoap) aangeraden, deze reinigt, voedt en beschermt uw parket! (verkrijgbaar in naturel, wit, extra wit en grijs) Voor het dweilen wordt er best gestofzuigd, zodat de voegen in uw parket ook proper en stofvrij zijn. Reinig steeds met een uitgewrongen dweil. Het is aangeraden om de dweil tussendoor te spoelen met proper water. Na het reinigen, het parket laten drogen, niet nadweilen!

Voor een geolied parket is het aan te raden op regelmatige basis deze terug in te oliën.
Zo blijft het hout verzadigd en wordt de levensduur van het parket verhoogd.

Voor een parket met een afwerking in vernis wordt een daarvoor voorzien product (Everclear) gebruikt. Voor het dweilen wordt er best gestofzuigd, zodat de voegen in uw parket ook proper en stofvrij zijn. Reinig steeds met een uitgewrongen dweil. Het is aangeraden om de dweil tussendoor te spoelen met proper water. Na het reinigen, het parket laten drogen.

Vermijd ten alle tijden een overvloed van water op uw parket!
 

 

Wenst u gerichte informatie over de vloer?
Icon

Een vlotte professionele plaatsing

HV-Interieur zet een aantal stappen op een rij om u op weg te helpen

Icon

STYLING ADVIES

Wie wil er niet wonen in een warm, mooi en uitnodigend huis?